Blender jest urządzeniem niezwykle przydatnym w niemal każdej kuchni. Wszystko dla tego, iż jest to urządzenie niezwykle praktyczne. Na rynku dostępnych jest wiele modeli blenderów. Różnią się one różnymi możliwościami i funkcjami. Warto zatem wiedzieć, czym kierować się przy wyborze blendera.
Rodzaje blendera
Przede wszystkim zacząć należy od wyróżnia dwóch rodzajów blendera. Pierwszym blender ręczny To co charakteryzuje to urządzenie to jego lekkość i poręczność. Blender ręczny nie jest też dużym urządzeniem. Co ważne, nie posiada własnego kielicha i umożliwia miksowanie w innych naczyniach, takich jak miska czy garnek. Drugi rodzaj blendera to blender stacjonarny. Posiada on własny kielich, dlatego też często nazywany jest także blenderem kielichowym. Ten rodzaj blendera charakteryzuje się dużo większą mocą w porównaniu w blenderem ręcznym. Dzięki czemu możliwe jest miksowanie większych i twardszych kawałków. Korzystanie z blendera stacjonarnego jest także wygodniejsze. Urządzenie to działa bowiem samodzielnie. Nie ma potrzeby używania siły ludzkich rąk.
Na co zwrócić uwagę wybierając blender?
Jest przynajmniej kilka istotnych czynników, na które zawsze należy zwrócić uwagę dokonują wyboru blendera. Przede wszystkim jest to jego moc. To jakiej mocy blender potrzebujemy jest kwestią indywidualną. Jasne jest jednak, że im większa moc, tym z większymi i twardszymi kawałkami blender będzie mógł sobie poradzić. Na rynku dostępne są blendery o różnej mocy. Szeroką ofertę pod tym kątem oferuje choćby MixTec. Innym ważnym czynnikiem jest zasilanie blendera. Popularne są blendery bezprzewodowe, zasilane przez wbudowany akumulator. Jest on wygodny w użyciu, gdzież nie ogranicza nas żaden kabel. Trzeba jednak liczyć się z tym, że tego typu blendery cechuje mniejsza moc. Ważny jest także czas działania blendera. Im dłuższy tym oczywiście lepiej, takie blendery pozwalają na dłuższą pracę bez konieczności robienia przerw.
Akcesoria do blenderów
Zakupując blender warto jest także zwrócić uwagę na akcesoria, które mogą być do niego dołączone. Profesjonalny i dobrej jakości blender musi być wyposażony na pewno w rozdrabniacz. Służy on do rozdrabiania twardych składników, np. buraków. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli chce się rozdrabiać lód, wówczas potrzebne będą specjalne noże. Ważne, aby blender posiadał także końcówkę do spieniania mleka oraz do ubijania. Dobrze, aby blender był także wyposażony w pojemnik do miksowania. Można powiedzieć, że te akcesoria powinny stanowić standard przy zakupie blendera.
Dodaj komentarz